Folytatódott a világörökségi helyszín közös menedzsmentszervezetének előkészítése

| 2022. március 07.

A harmadik műhelytalálkozóját tartotta 2022. március 2-án Fertőszéplakon a Fertő/Neusiedler See világörökségi helyszín közös menedzsmentszervezetének előkészítését célul kitűző Helyi Támogató Csoport (HTCS).

A CESCI 2021 nyarán kapta a magyarországi Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesülettől a megbízást, hogy a Common Heritage (ATHU136) projekt keretében készítsen megvalósíthatósági tanulmányt a világörökségi helyszín közös, határon átnyúló menedzsment szervezetének kialakítására. A munka részvételi tervezéssel kezdődött, mely keretében kialakításra került a Helyi Támogató Csoport (továbbiakban HTCS). Az első HTCS találkozó (Kismarton, 2021. szeptember 28.) legfőbb feladata a közös munka kereteinek kialakítása, a térségi szereplők közötti kapcsolatok kialakítása és erősítése, továbbá az együttműködési szándékok azonosítása volt. A második műhelybeszélgetés (Fertőszéplak, 2021. november 10.) alkalmával négy együttműködési modell került bemutatásra, melyek közül a találkozó résztvevőinek javaslata alapján két modell (ún. referen modell, valamint koordinációs platform) kombinációja került részletes kidolgozásra a harmadik műhelytalálkozó (Fertőszéplak, 2022. március 2.)  számára.

A harmadik műhelytalálkozó a fentnevezett két modell egyesítéséből adódó szervezeti kérdések, döntési pontok (pl. struktúra, működési elvek) ismertetésére, valamint tisztázására fókuszált. A jelenlévők felvetései, észrevételei  alapján a CESCI 2022. március 11-ig készíti el két nyelven (magyarul és németül) a közös menedzsmentszervezet fejlesztésére irányuló javaslatát. Ezután a javaslatról döntést hozhat a magyarországi Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület, valamint az ausztriai Verein Welterbe Neusiedler See, és megkezdhetik a határon átnyúló szervezetfejlesztés megvalósítását, amit a projekt keretében a CESCI további egy évig még szakmailag támogatni és monitorozni fog.

 

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium