Az Európai Parlament elfogadta a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó kohéziós jogszabálycsomagot

| 2021. július 22.

Az Európai Parlament megszavazta a 373 milliárd euróról rendelkező 2021–2027-es kohéziós politikai jogalkotási csomag jóváhagyását, aminek következtében a kohéziós politikai rendeletek július 1-jén hatályba léptek. 

A jogalkotási csomag a következő rendeletekből áll:

A közös rendelkezésekről szóló új rendelet az alábbi nyolc megosztott irányítású alap közös jogi keretét írja elő: az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Kohéziós Alap és az Európai Szociális Alap Plusz, az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra-alap, az Igazságos Átmenet Alap, valamint pénzügyi szempontból a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap, a Határigazgatási és Vízumeszköz és a Belső Biztonsági Alap.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapról és a Kohéziós Alapról szóló rendelet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (226 milliárd euró) és a Kohéziós Alap (48 milliárd euró) kapcsán állapít meg egyedi rendelkezéseket. Az ERFA rendeltetése az Európai Unión belüli gazdasági és társadalmi kohézió erősítése a régiók közötti egyenlőtlenségek kiigazítása révén; az Unió szakpolitikai prioritásainak érvényre juttatásához a források tematikus koncentrációjával járul hozzá. A Kohéziós Alap a környezetvédelem terén megvalósuló projektekhez, valamint a közlekedési infrastruktúra terén a transzeurópai hálózatok kiépítéséhez nyújt támogatást.

Európai Szociális Alap Plusz az emberekbe való beruházás fő uniós eszköze. Támogatása elengedhetetlen a szociális jogok európai pillérének végrehajtásához, a munkahelyek támogatásához és egy méltányos, befogadó társadalom kiépítéséhez. Fontos forrásokat biztosít a tagállamoknak a koronavírus okozta válságból való gazdasági és társadalmi kilábaláshoz. A 2021 és 2027 közötti időszakra (mai árakon) 99,3 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező alapot a tagállamok munkalehetőségek teremtésére és megóvására, a társadalmi befogadás ösztönzésére, a szegénység és azon belül a hajléktalanság elleni küzdelemre, valamint a munkavállalóknak a zöld és a digitális átállásra való felkészítéséhez használhatják. A fiatalokba való befektetést és a gyermekszegénység felszámolását kötelezővé teszi a tagállamok számára.

Az Igazságos Átmenet Alap egy új kohéziós politikai eszköz, melynek teljes költségvetése (mai árakon) 19,2 milliárd euró. Az IÁA az európai zöld megállapodás kulcsfontosságú eleme és az igazságos átmenet mechanizmus első pillére. Célja a klímasemleges gazdaságra való átállás társadalmi és gazdasági költségeinek enyhítése elsősorban a gazdasági tevékenység diverzifikálására és a változó munkaerőpiachoz való alkalmazkodás elősegítésére irányuló intézkedések révén. A közszektor-hitelezési eszköz az igazságos átmenet mechanizmus harmadik pillére, az uniós költségvetést további források mozgósítására használja fel. Az eszköz kifejezetten a közigazgatási intézmények számára jön létre, és kedvező hiteleket biztosít olyan projektekhez, amelyek nem generálnak elegendő saját bevételt ahhoz, hogy pénzügyileg életképesek legyenek.

A 8,1 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező hatodik generációs Interreg továbbra is mindenféle területi együttműködés alapja Európa-szerte, legyen szó határokon átnyúló, transznacionális vagy régióközi együttműködésről. Az Unió külső határain folytatott együttműködést is lefedi egyes külső eszközök (például az IPA Előcsatlakozási Támogatási Eszköz és az NDICI Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz) támogatásával, ezenfelül új ágat hoz létre a legkülső régiók regionális együttműködésének megerősítése érdekében.

A kohéziós politika juttatásainak tagállamonkénti bontása elérhető itt: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/about_the_european_commission/eu_budget/1_table_breakdown_of_cohesion_policy_current_prices.pdf 

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium