Konferencia a határon átnyúló adatok elérhetőségéről

+ | 2024. június 21.

Konferencia a határon átnyúló adatok elérhetőségéről

+ | 2024. június 21.

2018-ban Németország és a vele szomszédos országok területi megfigyelésért felelős nemzeti és regionális képviselői memorandumot írtak alá, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy együttműködnek a határokon átnyúló adatok elérhetőségének javítása érdekében.

A cél a határokon átnyúló területek monitoringjának javítása, az adatokhoz való hozzáférés megkönnyítése és a specifikus, határokon átnyúló statisztikák fejlesztésének elősegítése. A hálózat tagjai rendszeresen találkoznak, hogy tevékenységükről eszmét cseréljenek, aktívan dolgozzanak a határokon átnyúló adatok és mutatók meghatározásán, harmonizálásán és hozzájáruljanak eredményeik nemzeti és európai szintű terjesztéséhez. A hálózat 2018 óta segít abban, hogy a határ menti régiók igényei nagyobb figyelmet kapjanak az európai statisztikai rendszerben.

A European Cross-Border Monitoring Network-be egyelőre az első és egyetlen nem Németországgal határos országból csatlakozott tag a CESCI. Az elmúlt időszakban a hálózat léptéket váltott és jelenleg is várják a határon átnyúló témában mozgó szereplők csatlakozását egész Európából.

A hálózat munkáján keresztül értesültünk a SCORUS (Standing Committee on Regional and Urban Statistics) konferenciájáról, amit a „Regionális és helyi statisztikák a megalapozottabb politikai döntéshozatalért” címen tartottak 2024. június 5-én és 6-án, Brüsszelben. A konferencia társszervezői a DG Regio és az Eurostat voltak. Az esemény hibrid módon került megrendezésre, a hallgatóság és az előadók egy része online csatlakozott be. Szervezetünket Jánosi Viktória, GIS szakértő képviselte. A résztvevők nemzeti, európai és nemzetközi intézmények (egyetemek, nemzeti statisztikai hivatalok, JRC, OECD stb.) képviselői voltak. 

A kétnapos rendezvény során számos érdekes előadás hangzott el. Kiemelt figyelemmel hallgattuk a határon átnyúló statisztikai adatok szekciójában tartott prezentációkat. Ebben a témában tartotta Claire Duvernet a European Cross-Border Monitoring Network bemutatkozó előadását is, melyben népszerűsítette a hálózatunkat, és felhívta a figyelmet a jobb határokon átnyúló statisztikák szükségességére és a lehetséges fejlesztésekre. Az előadások végén felvetett határokon átnyúló adatok elemzésében és gyűjtésében jelen lévő nehézségek jelenlétét mindegyikünk tapasztalta.

A funkcionális földrajzi térségekről szóló szekcióban előkerült a FRA-k, vagyis a Functional Rural Areas lehatárolásának több különböző módszertana is, melyről érdekes és tanulságos beszélgetés kerekedett a szekció végén. A második napon elhangzó előadások jelentős részében nemzeti statisztikai hivatalok mutatták be saját munkáikat, melyeket több esetben figyelemreméltó eredményekkel zártak.

Egyértelművé vált számunkra, hogy azok a problémák, amikkel mi is küzdünk, – az adatfeldolgozás, a kisebb területi egységekre mutató adatok és az országok közötti adatharmonizáció hiánya – nagyon sok szereplőt érintenek és érdekelnek Európa különböző országaiban, határtérségeiben. Ezek feloldására széleskörű együttműködésre lesz szükség, melynek jó alapja lehet ez a formálódó szakmai hálózat.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium