Lovasszakmai egyeztetésen jártunk Edelényben

| 2024. május 15.

Lovasszakmai egyeztetésen jártunk Edelényben

| 2024. május 15.

Az elmúlt hónapokban folyamatos csiszoláson esett át a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye és Kassa megye alkotta Via Carpatia Európai Területi Társulás (ETT) szlovák-magyar együttműködési program kiírására beadandó turisztikai akcióterve. A 2024. február 22-én megrendezett első alkalmat követően immár a második akciótervi partnertalálkozóra került sor 2024. április 15-én az ETT szervezésében.

Az edelényi kastély melletti Bárány Étteremben rendezett találkozó az akcióterv véglegesítését célozta. E második találkozón a projektpartnerek az ETT munkatársaival egyeztettek, hogy jobban megértsék és a projektbe illesszék azokat a lovas projektelemeket, amelyek szükségesek a pályázat sikeres elkészítéséhez és a projektcsomag megvalósításához. A találkozón jelen volt Lóska János, Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke, lovasszakmai szakember, az akcióterv oktatási részének fő összeállítója is.

A megbeszélés elején Máté Julianna, az ETT igazgatója tájékoztatta a megjelenteket az akciótervre vonatkozó felhívásról, a korábbi kétkörös akciótervi logika egyre csökkentéséről. Ebből következett, hogy már nem csak egy stratégiai dokumentumot kell első körben elkészíteni, hanem a komplett pályázati anyagot, projektekre lebontva.

Ezt követően az egyeztetés központi témája következett: a projektpartnereknek korábban kiküldött dokumentum megtárgyalása, amely tartalmazta azokat a legfontosabb még tisztázandó kérdéseket, amelyek szükségesek a pályázati anyag lovasszakmai oldalának erősítéséhez. A nyolc, alapvetően a térségi lovas szolgáltatókra, azok szolgáltatásaira (pl. lovas programok, kocsikáztatás), humán, infrastrukturális, lóállományi tényezőire, valamint szakmai képzési szükségletekre kitérő kérdést minden jelen lévő partnerrel végigbeszélte Lóska úr és az ETT.

Számos hasznos hozzászólás, új információ, valamint szakmai visszacsatolás, tanács elhangzott a találkozón. Megállapítást nyert, hogy a lovasszakmai eszközbeszerzés (pl. nyereg, kantár) nagyobb figyelmet igényel. Szintén fontos felismerés volt, hogy a térségben több bevonható egyéb partner, szolgáltató működik, illetve, hogy az egyes partnerek és helyszínek egymást kiegészítő és erősítő szolgáltatási kínálatot tudnak majd kialakítani. Felmerült a klaszterszerű együttműködés lehetősége, melyben az ETT-nek meghatározó szerepe lehet. Ez garantálhatja a megfelelő szakmai és humántőke hátteret, a hálózatosodást, az összehangolt lótartást, tenyésztést, lovagoltatást és oktatást, a közös turisztikai csomagok biztosítását, továbbá a későbbi önálló, fenntartható működést.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium