Mentőszolgálati együttműködés a DKMT Eurorégió területén. Újabb B-Solutions eset vizsgálatát végezte el a CESCI

| 2023. március 22.

Az Európai Bizottság és az Európai Határrégiók Egyesülete (AEBR) által közösen elindított B-Solutions kezdeményezés keretében a CESCI szakértői kaptak megbízást a mentőszolgálatoknak a magyar-román-szerb hármas határ térségében kialakítandó szolgáltatásmegosztását nehezítő jogi akadályok feltárására és egy megoldási javaslat kidolgozására.

A B-Solutions kezdeményezést az Európai Bizottság 2018-ban indította el azzal a céllal, hogy az Unió határtérségeiben még mindig meglévő jogi és adminisztratív természetű akadályok közül minél többet azonosítsanak be és szüntessenek meg. A kezdeményezéshez kapcsolódó felhívásokat az AEBR kezeli: a nagy múltú érdekképviseleti szervezet jelenteti meg az akadályok beazonosítását célzó felhívásait, és az AEBR szerződik le a térséget vagy az adott ágazati problémát jól ismerő szakértőkkel a beazonosított jogi probléma elemzésére és megoldására.

A CESCI a kezdeményezés elindítása óta hat, a magyar határok mentén előforduló akadályt elemzett. A 2023-as év első felében egy újabb eset elemzésére, valamint három korábban már elemzett esetre vonatkozóan a megoldást jelentő intézkedések megszervezésére nyert megbízást a szervezet. Az elemzési feladat keretében azt kellett megvizsgálni, hogy miként lehet biztosítani a sürgősségi mentés megszervezését a DKMT Eurorégió területén belül, a külső schengeni határokon túl fekvő szomszédos romániai megyék és a szerbiai Vajdaság tartomány entitásainak részvételével. A megoldás kidolgozása érdekében a CESCI szakértői interjúkat készítettek, jogszabályokat elemeztek, európai jó példákat vizsgáltak meg, valamint 2023. március 20-án Szegeden megszervezték az érintett hatóságok első személyes találkozóját. Magyar részről az Országos Mentőszolgálat, valamint annak dél-alföldi mentőszervezete, román oldalról az Arad, Temes és Krassó-Szörény megyei műszaki mentők és az Arad megyei mentőszolgálat munkatársai, szerb oldalról pedig az Egészségügyi Minisztérium miniszterhelyettese és államtitkára vettek részt a találkozón. A jelenlévők megvitatták egy integrált rendszer kialakításának műszaki, jogi és irányítási feltételeit, és az együttműködéshez szükséges megállapodás lehetséges tartalmát. dr. Zentay Attila, a házigazda OMSZ Dél-alföldi Mentőszervezet vezetője munkatársai segítségével egy rögtönzött bemutatót is szervezett, ahol a vendégek megismerkedhettek a magyar mentőszolgálat járműveivel, felszerelésével. A szakértői hozzászólások nyomán a CESCI munkatársai összeállítottak egy elemzést a közös fellépést nehezítő akadályokról, valamint kidolgoztak egy javaslatot egy háromoldalú megállapodásra.

Az elemzési feladaton túlmenően két esetben a helyi termékek határon átnyúló kereskedelmét, egy esetben pedig a vízitúra-vezetői engedélyek kölcsönös elismertetését kell elősegítenie a CESCI munkatársainak. Ezek a projektek még folyamatban vannak.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium