Az olasz-szlovén GO ETT és a szlovák-magyar Pons Danubii ETT az EGTC Platform 2022. évi díjazottjai

| 2022. december 08.

A Régiók Bizottsága által 2011-ben létrehozott EGTC Platform idén november 24-25-én tartotta éves ülését a csehországi Liberecben. A találkozót a Libereci Régió és a Neisse-Nisa-Nysa Eurorégió szervezte.

A Régiók Bizottsága minden évben változó helyszínnel rendezi meg az Európai Területi Együttműködési Társulásoknak szentelt találkozót. 2022-ben a csehországi Liberec városában kapott helyet az esemény a Golden Lion Hotelben. A részvevőket két helyszínlátogatásra és egy konferenciára invitálták. Az első napon a szervezők Prágába vitték a résztvevőket egy helyszínlátogatásra, amelyet egy ünnepi vacsora követett a libereci városháza történelmi épületének pincéjében. Itt került átadásra a GO ETT-nek az ETT-díj  az egészségügy területén megvalósított határon átnyúló integrált területi beruházásukért, valamint kitüntető oklevelet kapott a Pons Danubii ETT a Kombibike elnevezésű regionális kerékpármegosztó rendszere kapcsán. A második napon, az előbb említett két projekt is bemutatásra került a konferencián további példaértékű projektek mellett, mint például az ESPON program Határon átnyúló közösségi közlekedés projektje, a lengyel-cseh sürgősségi együttműködés, az észak-portugáliai határ menti régió és a spanyolországi Galícia tartomány közös beruházási terve, valamint az osztrák-olasz és a francia-spanyol határ menti ifjúságot támogató projektek. A találkozón bemutatkozott a legújabb bejegyzett társulás, a belga-francia Scarpe Escaut Síksági Európai Természetvédelmi Park (Natural Park European Planes Scarpe Escaut) is.

A projektek bemutatása előtt Martin Půta, a Libereci régió elnöke, Stephan Meyer, Görlitz régió elnöke, Piotr Roman, a lengyelországi Boleslawiec polgármestere (előbbiek mind az Eurorégió társelnökei) és Pavel Branda, a Régiók Bizottságának határon átnyúló együttműködéssel foglalkozó régióközi csoportjának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára vezénylésével kerekasztal-beszélgetés zajlott az EU-n belüli határon átnyúló együttműködés legfőbb kihívásairól és jövőbeli kilátásairól. A beszélgetésen részt vett Dirk Peters, az Európai Bizottság jogi szakértője, Jan Pikna, a cseh Regionális Fejlesztési Minisztérium szakértője, Philippe Voiry, a francia Külügyminisztérium kormányközi bizottságokért és határon átnyúló együttműködésért felelős nagykövete, valamint Martín Guillermo-Ramírez, az Európai Határrégiók Egyesületének (AEBR) főtitkára.

A második nap délutánján a szervezők tanulmányútra invitálták a résztvevőket az Eurorégió területén. A résztvevőknek lehetőségük volt a cseh-lengyel és a lengyel-német határt is átszelő határon átnyúló vasútvonalon utazni, meglátogatni az Elba- és a Leba-folyó mentén található hármas határ találkozási pontot, és megismerkedni a hrádeki tűzoltóállomás határon átnyúló projektjeivel. A vendégek tanúi lehettek a hármas határ menti térség igen magas mértékű együttműködésének és integráltságának. Az Eurorégiót mindenképpen érdemes meglátogatni, ezért a CESCI tagjainak következő tanulmányútját 2023-ban ebbe a régióba szervezik.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium