Interreg 30

| 2020. március 25.

Az Európai Területi Együttműködés, ismertebb nevén az Interreg idén ünnepli létrehozásának 30. évfordulóját.

Az 1990-ben útjára indított Interreg az Európai Unió egyik zászlóshajó kezdeményezése, melynek célja a tagállamok nemzeti, regionális és helyi szereplői közötti határon átnyúló területi együttműködés ösztönzése, a közös akciók megvalósításának és a szakpolitikai eszmecserék kereteinek megteremtésre révén. Az elmúlt 3 évtized során, a kezdeményezés rámutatott, hogy az államhatárok nem átjárhatatlan akadályok és közelebb hozta egymáshoz a tagállamokat azáltal, hogy lehetőséget biztosított a kihívások közös leküzdésére.

A 2020-as év során tartó ünneplés lehetőséget biztosít egyrészt az Interreg eddigi eredményeinek népszerűsítésére, másrészt a jövő formálására. Tekintettel arra, hogy most jött el az ideje a következő programozási időszakra vonatkozó keretek kialakításának, az évforduló jó alkalmat biztosít a 2020 utáni együttműködésre vonatkozó szakpolitikai diskurzus megkezdésére. Ennek keretében nem csak finanszírozási kérdésekre, hanem az együttműködésnek fenntarthatóbb kereteket biztosítani képes környezet biztosítására is hangsúlyt szeretnének fektetni, az olyan létező mechanizmusok jobb alkalmazása révén, mint a makro-regionális stratégiák vagy a határügyi kapcsolattartó pont (Border Focal Point).

A 2020 őszén megrendezésre kerülő 18. Európai Régiók és Városok Hete kiváló alkalmat teremt majd az ünneplésre Európa szerte.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium