Az Európa-kapu ETT felmérése a COVID-19 gazdasági hatásairól

| 2020. június 30.

Az Európa-kapu ETT 2020 májusában felmérést végzett a tagönkormányzatok polgármesterei körében a koronavírus közvetlen és közvetett hatásairól. A felmérésben a 35 tagönkormányzat több mint 70%-a vett részt. Az eredmények elemzése során megállapították, hogy a bizonyított fertőzöttek száma csupán 1 fő volt a felmérésben részt vevő településeken, viszont jelentősebb számban, több száz fős nagyságrendben kerültek polgárok karanténba.

A felmérésben kíváncsiak voltak a koronavírus miatti határátlépési korlátozások hatására a határon átnyúló kapcsolattartás és a gazdaság területén is. A kérdőívre adott válaszok alapján, az elrendelt ki- és belépési korlátozások a határtérségben jelentősen megnehezítették a kulturális együttműködést és a diákok oktatását. A gazdasági hatásokat tekintve a válaszadók mintegy kétharmada jelezte, hogy a településen működő vállalkozásokat hátrányosan érintették a járványhelyzet miatti korlátozások, valamint  közel 70% számolt be növekvő munkanélküliségről.

A kérdőív alapján az elrendelt korlátozások hátrányosan érintik a határon átnyúló projektek megvalósítását is, amiknek enyhítésére az ETT megfogalmazta javaslatait a Közreműködő Szervezet felé.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium