Megtartottuk a „Határon átnyúló együttműködéssel az ukrán határok európaizálása érdekében” című projekt indító szemináriumát

| 2020. december 18.

A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával a Tudományos Akadémiák, Egyetemek és CBC-vezetők fogtak össze a V4 országból és Ukrajnából, hogy elindítsanak egy projektet az ukrán határok európaivá tételére. Az online projektindító szeminárium – amelyre 60-nál több résztvevő jelentkezett be – hiánypótló platformot kínált az akadémikusok, a CBC-szakemberek és az egyetemi hallgatók számára, hogy találkozzanak és megosszák a legkorszerűbb ismereteket a határon átnyúló együttműködés ösztönzése terén.

A kedvező elbírálásnak köszönhetően a CESCI által vezetett projekt partnerei az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Gazdasági és Jogi Kutatóintézete, az Ungvári Állami Egyetem Jogi Kara, az Eperjesi Egyetem Politikatudományi Intézete, a Lengyel Tudományos Akadémia Földrajzi Intézete valamint a Libereci Műszaki Egyetem közösen 2020. november 24-én elindította a „Határokon átnyúló együttműködéssel az ukrán határok európaizálása érdekében” című projektjét.

A projekt célja hozzájárulni Ukrajna nyugati határainak európaivá tételéhez az európai normák, módszerek és értékek adaptálásával a CBC területén. A projekt a nyugat-ukrajnai határok mentén a határon átnyúló együttműködések fokozására törekszik, javítva annak feltételeit nemzeti, regionális és helyi szinten. Ennek érdekében a partnerek elemzik a jelenlegi kereteket, és az ukrán államigazgatás képviselőinek bevonásával szöveges ajánlásokat fogalmaznak meg a hatályos jogszabályok módosítására. Ezzel párhuzamosan a regionális és helyi szereplők képességeinek fejlesztését is célul tűzik ki annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a határon átnyúló tevékenységekben való aktív részvételt és a jobb feltételek előnyeinek kiaknázását. Ebből a célból a partnerek képzési anyagot dolgoznak ki és Ungváron megszervezik az első képzést a határon átnyúló együttműködésekről a következő témákat érintve: a CBC jogi-intézményi és gazdasági háttere; európai politikai háttér; a polgárok részvétele a CBC-ben; a regionális és helyi szereplők paradiplomáciája; interkulturális együttműködés; közös határon átnyúló tervezés; projektfejlesztés.

A projektindító szeminárium célja az volt, hogy a kezdeményezést az ukrán határokon átnyúló együttműködés európaizáláai folyamatába helyezze. Ebből a célból az előadók áttekintést adtak a következőkről:

  • Ukrajna társulási megállapodása és annak jelentősége a határon átnyúló együttműködés szempontjából;
  • a határon átnyúló együttműködés relevanciája az EU új keleti partnerségi politikája keretében;
  • a lengyel, szlovák és magyar Ukrajnával kapcsolatos határon átnyúló tapasztalatok;
  • az ukrajnai CBC jogi háttere, és
  • a projekt tartalma és célkitűzései.

A projektet a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák kormány társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi támogatásai révén. Az alap küldetése a fenntartható regionális együttműködés kezdeményezéseinek előmozdítása Közép-Európában.

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium