ETT-Műhely 2024/1 (Kóspallag)

Kóspallag, 2024. június 18-19.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében, 2024. június 18-19-én, Kóspallagon, a Szent Orbán Erdei Hotelben került sor a 2024-es év első ETT-műhelyére. Az ETT-műhely házigazdája a Pontibus ETT volt, aki a térségben az elmúlt évtizedben több innovatív fejlesztést is megvalósított.

A szakmai program dr. Loppert Balázs, a Regionális és Határ Menti Fejlesztések Főosztály referatúravezetőjének megnyitójával vette kezdetét. A résztvevők rövid bemutatkozása után, a házigazda ETT nevében, Polák Attila projektmenedzser mutatta be a Pontibus ETT-t és projektjeit, melyek közül a RE-START foglalkoztatási akcióterv keretében megvalósított fejlesztéseket részletezte. Ujlaky Zoltán, a Szob Járási Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője az akcióterv megvalósítása során szerzett hasznos tapasztalatokat osztotta meg a résztvevőkkel.

A műhely programja ezt követően két, a fenntarthatósági kérdésekhez szorosan kapcsolódó előadással folytatódott. Először Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója tartott informatív előadást a gazdaság körforgásos átalakulásának aktuális helyzetéről és kérdéseiről. Petrucz Anita, a LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. nemzetközi projektmenedzsere pedig az energiaközösségek jogi és szakpolitikai kereteit ismertette.

A délutáni program zártkörű munkamegbeszéléssel folytatódott, ahol az ETT-k  Kiss-Parciu Péterrel, a KKM helyettes államtitkárával együtt tudták egyeztetni a társulások aktuális teendőit és lehetőségeit. 

Az első nap szakmai programjának zárásaként előbb Ocskay Gyula, a CESCI főtitkárának az uniós kohéziós politika jövőjéről szóló videóüzenete került lejátszásra. Üzenetében többek között felhívta az ETT-k figyelmét az Európai Határmenti Platform elindulására, az ahhoz való csatlakozási lehetőségre, és a 2024 novemberében megrendezésre kerülő, többnapos Art of Cooperation rendezvényre a figyelmet, mely a határmenti együttműködésekről fog szólni.

Ezután Simon Mónika, a CESCI projektmenedzsere adott áttekintést az Interreg programokon túl elérhető különböző forrásokról. 

A rendezvény első napja, az ETT-műhelyek hagyományainak megfelelően, csapatépítő vacsorával zárult.

A műhely második napjának kezdéseként dr. Fekete Katalin, a CESCI jogi szakértője kapcsolta össze az első napon elhangzott előadásokat, információkat a második nap szakmai programjával. Kiemelte, hogy a folyamatosan változó körülményekhez az ETT-knek is rugalmasan kell hozzáállniuk, nyitottan az innovatív megoldásokra, kitekintve a megszokott keretek közül. Ezt követően az intelligens szakosodási stratégiák világába nyújtott betekintést, az uniós innovációs alapfogalmak áttekintésétől indulva, eljutva egészen odáig, hogy az ETT-knek milyen szerepe lehet az ilyen együttműködési folyamatokban. Ezt organikusan egészítette ki Wolf Péter, a Pontibus ETT projektmenedzserének előadása, amiben a Pontibus nemzetközi projektjeiből levont tanulságok és tapasztalatok alapján vázolta fel, hogy egy ETT milyen úton és módon tud részese lenni az innovatív értékláncoknak, és milyen előnyei származhatnak ebből.

A szakmai programot Solymosi-Dobi Gabriella, a Regionális és Határ Menti Fejlesztések Főosztályának kormányfőtanácsosa zárta az ETT-knek szóló koordinációs információk összefoglalásával.

A műhelyen elhangzott előadások elérhetőek az alábbi program egyes pontjaira kattintva.

Program

2024. június 18. kedd

2024. június 19. szerda

A legutóbbi
ETT-műhelyek

Márta Irén
dokumentum-,
és könyvajánlása

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium