Együttműködési megállapodást írt alá Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata

| 2024. március 26.

Együttműködési megállapodást írt alá Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata

| 2024. március 26.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata (CESCI) intézményi megállapodást írt alá 2024. március 25-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületében. A megállapodást Dr. Bartóki-Gönczy Balázs, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánhelyettese, valamint Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálatának főtitkára, írták alá.

Az együttműködés célja, hogy a közép-európai térségben Budapesten jöjjön létre a legjelentősebb határtannal (Border Studies) foglalkozó műhely, ezzel egyszersmind betöltve a jelenlegi hiátust és vezető szerepet vállalva Közép-Európában. Az NKE multidiszciplináris jellege biztosítja a határkutatás széles körű elméleti hátterét és egyben az egyetemi oktatásba is be tudja építeni a határtani képzést. Ehhez a CESCI egyrészt a gyakorlatban szerzett tudást és tapasztalatot tudja biztosítani, másrészt pedig a kapcsolatrendszerén keresztül az európai, de akár észak-amerikai és ázsiai vezető kutatókat is meg tudja nyerni előadónak, kutatónak.

Az aláírás előtti beszédében Dr. Bartóki-Gönczy Balázs hangsúlyozta a nyitott határok kettős jellegének jelentőségét. Egyik oldalon potenciális kockázatokat jelenthetnek, olyan esetekben, mint amilyen az ellenőrizetlen migráció és a terrorizmus. Azonban, a nyitott határok témája fontos európai integrációs és nemzetpolitikai kérdésként is megjelenik, mivel jelentős magyar nemzeti kisebbségek élnek a szomszédos országokban. Következésképpen, a nyitott vagy zárt határok alapvető kapcsolódási kereteket határoznak meg Magyarország és a szomszédos országok között.

A megállapodás keretei között a felek célul tűzik ki a szoros szakmai együttműködés és támogatás kiépítését és fenntartását, a Kutatóműhely megjelenésének és külső kapcsolatainak fejlesztését, szakmai rendezvények szervezését. A felek támogatják egymás publikációs munkáját, a Kutatóműhely saját periodikájának elindítását, fejlesztését, hazai és nemzetközi pályázatok összeállítását és megvalósítását. A CESCI nemzetközi szakmai kapcsolatrendszere lehetőséget biztosít arra is, hogy a felek rendszeresen részt vehessenek jelentősebb méretű nemzetközi kutatási projektekben, hálózatokban.

Ocskay Gyula beszédében elmondta, hogy az együttműködés aláírását egy alapos előkészítőmunka előzte meg, így nem lesz nehéz tartalommal megtölteni azt. Az NKE partnersége azért evidencia, mert a határok kérdéskörével ezen az egyetemen foglalkoznak a legátfogóbb módon, a jogi és közpolitikai vonatkozásoktól az európai tanulmányokon és közigazgatási kérdéseken át a biztonság- és geopolitikáig. Kiemelte, hogy egy új, nemzetközileg is jegyzett tudományos és szakmai folyóirat elindításának munkálatai is már folyamatban vannak, a Kelet-Finnországi Egyetemmel partnerségben. A Journal of Advanced Studies on Borders, Cooperation & Development (the ABCD Journal) pályázata már benyújtásra került az Elsevier kiadóhoz. A folyóirat szerkesztőségébe sikerült a téma nemzetközi hírű kutatóit megnyerni, a főszerkesztői feladatokat James Wesley Scott professzor, a Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztályának tiszteleti tagja vállalta magára.

Az aláírást követően a felek a kutatócsoport vezetőjével, Dr. Fejes Zsuzsannával, Szarvas Márkkal, dékáni hivatalvezetővel, Fási Csaba a fejlesztési osztály vezetőjével és a kutatócsoport jelenlévő tagjaival átbeszélték az együttműködés néhány pragmatikus és aktuális kérdését.

A Határmenti Együttműködések Kutatóműhely legfrissebb hírei itt olvashatók: https://research.cesci-net.eu/

Honlapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.

Külgazdasági és Külügyminisztérium